Bestanden openen via een URL

Met behulp van een URL kunt u een client starten en een gedeeld of lokaal bestand openen of een script in een bestand uitvoeren. Tijdens de installatie van de clientsoftware worden er URL-schema's geregistreerd bij het besturingssysteem, zodat URL's die deze schema's gebruiken, worden afgehandeld door de client.

De volledige notatie van de URL ziet u hieronder. Optionele parameters worden met accolades aangegeven ({ }). De regeleinden en inspringingen zijn alleen om de leesbaarheid te verbeteren.

scheme://{{account:password@}address/}filenaam
  {?script=scriptname
    {&param=scriptparameter}
    {&option= optiewaarde}
    {&$ naamvariabel{[ herhalingsnummer]}= waarde}
  }
  • schema is een van de ondersteunde URL-schema's:

• fmp – De laatst geïnstalleerde versie van de toepassing verwerkt URL's aan de hand van dit schema.

• fmpXX, waarbij XX staat voor het primaire versienummer van de toepassing – Alleen de opgegeven versie van de toepassing verwerkt URL’s aan de hand van dit schema.

• account:wachtwoord zijn respectievelijk de accountnaam en het wachtwoord voor het openen van het bestand.

• adres is

• de DNS-naam of het IP-adres van de host

• ~ om de map Documenten van de gebruiker op te geven

• $ om aan te geven dat het bestand al is geopend

• bestandsnaam is de naam van het FileMaker Pro-bestand. Bestandsnamen zijn hoofdlettergevoelig voor FileMaker Go, maar niet voor FileMaker Pro. De bestandsnaamextensie is niet vereist.

• scriptnaam is de naam van het script dat moet worden uitgevoerd. Scriptnamen zijn niet hoofdlettergevoelig.

• scriptparameter geeft een scriptparameter door aan scriptnaam. Raadpleeg Get (ScriptParameter) functie.

• optiewaarde bepaalt hoe een actief script wordt afgehandeld wanneer scriptnaam wordt uitgevoerd. Raadpleeg Opties voor afhandelen van het huidige script bij starten van nieuwe scripts.

• naamvariabele, herhalingsnummer en waarde zijn respectievelijk een lokale variabele, het bijbehorende herhalingsnummer en de waarde van de variabele wanneer scriptnaam wordt uitgevoerd. Gebruik het symbool & om meerdere lokale variabelen toe te voegen aan de URL. Raadpleeg Variabelen gebruiken.

Zo opent u een bestand via een URL:

1. Start een webbrowser op de clientcomputer.

2. Voer de URL van het bestand in het adresvak van de browser in, waarbij u het eerste deel van de URL-notatie hierboven gebruikt.

fmpXX://{{account:wachtwoord@}adres/}bestandsnaam

Zo voert u een script in een bestand uit via een URL:

1. Volg de hiervoor vermelde stappen.

2. Voeg ?script=scriptnaam aan de URL toe.

U kunt ook extra URL-parameters toevoegen, zoals hierboven wordt aangegeven.

Opmerkingen

• Om toe te staan dat een script vanaf een URL wordt uitgevoerd, moet het uitgebreide privilege ‘fmurlscript’ in de account van de gebruiker zijn ingeschakeld. Raadpleeg Uitgebreide privileges bewerken voor een privilegeset.

• Om toe te staan dat gehoste apps worden geopend met behulp van een fmp-URL, moet de gebruiker op Openen klikken wanneer daarom wordt gevraagd. Raadpleeg Voorkeuren voor toegestane hosts en plug-ins instellen.

• Als spaties, schuine slashes of andere speciale tekens vereist zijn in een koppeling, vervangt u deze door de gepaste waarden met procentcodering die benodigd zijn voor een geldige URL. Vervang een spatie bijvoorbeeld met %20 of een slash met %2F of gebruik de GetAsURLEncoded functie.

Voorbeelden

• Opent een gehost bestand met de naam Mijn Adressen:

fmp://verkoop.voorbeeld.com/Mijn%20Adressen.fmp12
  • Opent een lokaal bestand met de naam Klanten in de map Documenten van de gebruiker met behulp van het script LijstKlanten:

fmp://~/Klanten?script=LijstKlanten
  • Opent een gehost bestand met de naam Mijn Adressen met FileMaker Pro 20 en er worden een accountnaam en wachtwoord opgegeven:

fmp20://MijnAccount:MijnWachtwoord@verkoo.voorbeeld.com/Mijn%20Adressen
  • Opent het bestand Klanten op een hostcomputer en voert een script uit met de naam LijstKlanten nadat u een onderbroken script (optie 3) hebt hervat, waarbij u een parameter van TopKlanten en een lokale variabele $AantalInLijst met een waarde van 10 hebt opgegeven:

fmp://verkoop.voorbeeld.com/Klanten?script=LijstKlanten&param=TopKlanten&option=3&$AantalInLijst=10
  • Voert het script LijstKlanten uit vanuit een open bestand met de naam Klanten:

fmp://$/Klanten?script=LijstKlanten
  • Maakt in een berekening een URL om een bestand met de naam Klanten te openen op een host en een script met de naam LijsttKlanten uit te voeren, met een scriptparameter met een percentagetekencodering:

"fmp://verkoop.voorbeeld.com/Klanten?script=LijstKlanten&param=" & GetAsURLEncoded ( "a/b" )