Beveiliging beheren

Hoewel uw besturingssysteem beveiligingsfuncties voor bestanden bevat, is het raadzaam om toegangsprivileges van FileMaker Pro te gebruiken als de belangrijkste methode om de toegang tot en de beveiliging van uw bestanden te beheren. U kunt accounts en privilegesets definiĆ«ren om het volgende te beperken:

• Toegang tot gegevens: maak bepaalde tabellen, velden of records alleen-lezen, of verberg ze volledig.

• Toegang tot lay-outs: voorkom dat gebruikers lay-outs weergeven of wijzigen in de lay-outmodus.

• Toegang tot invoerlijsten en scripts: voorkom dat gebruikers invoerlijsten en scripts openen en wijzigen en dat ze scripts uitvoeren.

• Toegang tot bestandsdeling: schakel bestandsdeling via FileMaker Network, Web Publishing en ODBC/JDBC afzonderlijk in voor bepaalde gebruikers.

• Uitvoer van gegevens: voorkom dat gebruikers gegevens afdrukken of exporteren.

• Toegang tot menu's: maak slechts een beperkte set menuopdrachten beschikbaar.

• Schematoegang. Beheer de toegang tot de organisatie van tabellen, velden in elke tabel en relaties tussen velden en tabellen in een bestand.

In het dialoogvenster Beveiliging beheren kunt u eenvoudig toegangsrechten verlenen aan of verwijderen voor een gebruiker of groep en de privilegeset selecteren. Voor het beheer van complexere beveiligingsinstellingen, zoals het maken van privilegesets of het verlenen van externe bestandstoegang, gebruikt u het dialoogvenster Geavanceerde beveiligingsinstellingen.

Het is vooral belangrijk om FileMaker Pro-bestanden te beschermen die met andere clients worden gedeeld. Deze gedeelde bestanden zijn kwetsbaarder omdat ze via een netwerk veel toegankelijker zijn. Sommige FileMaker-hosts kunnen zelfs zo zijn geconfigureerd dat er bepaalde beperkingen zijn vereist voor accounts en privilegesets.

U kunt privileges definiƫren in een gedeeld bestand wanneer het door clients wordt gebruikt. Wijzigingen in privileges die van toepassing zijn op een huidige client, worden pas van kracht wanneer de client het bestand sluit en opnieuw opent.