Definiera beräkningsfält

Använd beräkningsfält till att utföra beräkningar på följande typer av data: text, numeriskt, datum, tid eller container.

Informationen i ett beräkningsfält är resultatet av en formel som du anger. Resultatet kan vara en av dessa typer av data: text, numeriskt, datum, tid eller container.

Så här definierar du beräkningsfält:

1. Välj Arkiv > Hantera > Databas.
  2. Klicka på fliken Fält.
  3. Om filen innehåller mer än en tabell väljer du rätt tabell i listan Tabell.
  4. Ange ett namn för fältet i Fältnamn.

Mer information finns i Om att namnge fält.

5. Välj Beräkning vid Typ.
  6. Klicka på Skapa.

Dialogrutan Beräkning visas.

7. Välj en tabell i listan Utför den här beräkningen i kontext om det behövs.

Du behöver bara ange en kontext för en beräkning om du skapar ett beräkningsfält i en källtabell med minst två förekomster i relationsdiagrammet. Det du väljer kan påverka beräkningens resultat, särskilt om beräkningen omfattar fält i relaterade tabeller. Mer information finns i Välja kontext för ett beräkningsfält.

8. Skapa en formel för din beräkning med hjälp av fältreferenser, operatorer, konstanta värden och funktioner. I sektionen för beräkning klickar du där du vill visa informationen, och sedan:
  9. Om du vill lägga till ...

Gör så här

En referens till ett fält

Gör något av följande:

• Börja skriva fältets tabell, välj tabellen i listan, börja skriva fältnamnet och välj fältnamnet i listan som visas.
    • Dubbelklicka på ett fältnamn i sektionen för fält. Du kan visa fältnamn från en annan tabell genom att välja tabellen i tabellistan.

En operator eller exponent

Gör något av följande:

• Skriv en operator.
    • Klicka på en operator i listan till höger om sektionen för beräkningar.

Mer information finns i Jämförelseoperatorer, Logiska operatorer, Matematiska operatorer och Textoperatorer.

Ett konstant värde

Skriv värdet.

En funktion

Gör något av följande:

• Börja skriva funktionnamnet och välj sedan funktionnamnet i listan som visas.
    • I sektionen för funktioner dubbelklickar du på en funktion.

Ersätt platshållarparametern med ett värde eller uttryck i sektionen för beräkningar.

10. Ange beräkningstillval för fältet.
  11. För att

Gör så här

Ange fälttyp för resultatet

Välj en datatyp för Beräkningsresultatet är <värde>.

Välj rätt typ för det resultat du vill få. Mer information finns i Om val av fälttyper.

Göra ett beräknat fält till ett repeterat fält

Ange antalet repetitioner vid Antal repetitioner. Mer information finns i Definiera repeterade fält.

Förhindra beräkning om alla fält i formeln är tomma

Markera Beräkna inte om alla fält i formeln är tomma.

12. Välj tillval för indexering och lagring för fältet genom att klicka på Tillval för index. Sedan väljer du tillval i dialogrutan Indextillval och klickar på OK.

Mer information finns i Definiera tillval för fältindex och Definiera fält som använder global lagring.

13. Klicka på OK och sedan på OK.

Kommentarer

• Om du vill filtrera listan med fält eller funktioner i sektionen för fält eller sektionen för funktioner skriver du fältnamnet eller funktionsnamnet i sökrutan.
  • Om du vill ändra hur fält eller funktioner visas i sektionen för fält eller i sektionen för funktioner klickar du på Knappen Sortera.
  • Information om att producera ett beräknat resultat med hjälp av värden i fler än en post i databasen finns i Definiera statistikfält.
  • Beräkningsfälten uppdateras när ett värde i beräkningen ändras. Beräkningsfält vars värde inte lagras uppdateras även när posten uppdateras, när man klickar i eller använder tabbtangenten för att växla till eller från ett fält, samt när fältet uppdateras (av exempelvis ett script).
  • Värden, uttryck, funktioner och parametrar kan innehålla versaler eller gemener.
  • Du kan inkludera ordagranna citattecken i en beräkningstextsträng genom att använda ett omvänt snedstreck (\) före citattecknet. Till exempel "Hello" i en beräkning värderas till Hello medan "\"Hello\"" värderas till "Hello".
  • Beräkningar som innehåller ett relaterat fält, ett statistikfält, ett globalt lagrat värde eller en referens till en annan olagrad beräkning lagras inte.
  • Beräkningar som definieras med globala lagringstillval visar värden som beräknas med den senast ändrade posten.
  • I alla fält i en layout som innehåller olagrade beräkningar konfigureras med automatisk storleksändring uppdateras beräkningsresultaten när fönstret ändrar storlek.
  • Resultat i lagrade beräkningsfält beräknas igen när användarinmatning eller scriptåtgärder ändrar fälten som beräkningen hänvisar till. Resultaten uppdateras i den ordning beräkningsfälten skapades.

Exempel på beräkningar

Fältnamn

Fälttyp

Beräkning

Dagens datum

Datum

Get ( AktuelltDatum )

Fullständigt namn

Text

Förnamn & " " & Efternamn

Moms

Numeriskt

Delsumma * 0,08