Dela filer i ett nätverk

Genom att dela (eller vara värd för) en FileMaker Pro-fil på en FileMaker-värd kan du och andra användare använda samma fil samtidigt med kompatibel FileMaker-klientprogramvara.

Viktigt  Placera inte en FileMaker Pro-fil i en delad mapp för att låta flera enheter öppna den samtidigt. Detta kan skada filen. Du måste använda en FileMaker-värd för att öppna filen så att värden kan dela filen med andra användare.

Delning med värd

När du har överfört en fil till en värd och filen öppnas på värden, delas filen från värden med anslutna klienter. Värdar stöder många användare, tillhandahåller krypterade anslutningar mellan värdar och klienter och tillhandahåller också webbtekniker du kan använda för att få åtkomst till data i de delade filerna.

Med FileMaker Server och FileMaker Cloud kan FileMaker Pro och FileMaker Go-klienter använda delade filer. Där tillhandahålls ytterligare tjänster som FileMaker WebDirect, FileMaker Data API, OData API, schemalagda script med mera. Se Överföra filer till en värd, FileMaker Server Hjälp och FileMaker Cloud Hjälp.

Obs!  Värdprogramvara tillåter endast anslutningar med nyare versioner av klientprogramvara. Kompatibla versioner av värdprogramvara finns i Tekniska specifikationer för FileMaker Pro.

Serverlös delning

När du har öppnat en lokal fil och aktiverar nätverksdelning i FileMaker kan FileMaker Pro dela filen med ett litet antal klienter. Att använda FileMaker Pro för delning kallas även peer-to-peer-delning. Mer information finns i Serverlös delning.

Serverlös delning är osäkert och ska endast användas för testsyften. Om du vill dela filer med krypterade anslutningar och fler användare ska du använda , FileMaker Server eller FileMaker Cloud.

Arbeta i delade filer

När en delad fil har öppnats har värden har klienterna tillgång till samma information och alla ändringar som görs i filen visas i alla användares fönster.

• Data som ändras av någon användare sparas i den delade filen. Om layouter och script ändras sparas även dessa ändringar i den delade filen.

• Angivna sorteringsordningar, sökposter, fältordning för import och export samt utskriftsformat är specifika för varje användare.

Flera användare kan göra ändringar i samma delade fil samtidigt, men det finns vissa begränsningar i vilka typer av samtidiga ändringar som är tillåtna.

Ändringar av Begränsning

Data i fält och poster

Två personer kan inte ändra i samma post samtidigt.

Layouter och layoutelement

Två personer kan inte ändra samma layout samtidigt.

Värdelistor

Två personer kan inte ändra eller definiera värdelistor samtidigt.

En person kan ändra en värdelista medan en annan person använder den i bearbetnings- eller sökläge.

Scripts

Två personer kan inte ändra samma script samtidigt.

En person kan redigera ett script medan en annan person använder det.

Tabeller, fält, relationer (databasscheman)

Två personer kan inte ändra något av dessa element samtidigt.

Referenser till datakällor

Två personer kan inte ändra eller definiera datakällor samtidigt.

En person kan redigera en datakälla medan en annan person använder den.

Kontoåtkomst och behörighetsuppsättningar

Två personer kan inte ändra eller definiera kontoåtkomst och behörighetsuppsättningar samtidigt.

En person kan skapa eller ändra en kontoåtkomstpost eller en behörighetsuppsättning medan en annan person använder dem.

Kommentarer

• En värd som delar en fil är oberoende av operativsystemets eventuella fildelning. Den behörighet som du anger i Windows eller macOS är inte kopplad till behörigheterna som du anger i FileMaker Pro och tvärtom.

• Behörigheten kan göra att en användare inte kan ändra vissa element i en fil. Mer information finns i Hantera säkerhet.

• Du kan även publicera filen på Internet. Användarna kan sedan få tillgång till dina data om de har en anslutning till internet eller ett intranät och en webbläsare. Mer information finns i Publicera databaser på webben.