Dialogrutan Ange beräkning

Denna dialogruta visas så att du kan bygga upp en formel för en beräkning eller för ett beräknat fält.

1. Välj en tabell i listan Utför den här beräkningen i kontext om det behövs.

Du behöver bara ange en kontext för en beräkning om du skapar ett beräkningsfält i en källtabell med minst två förekomster i relationsdiagrammet. Det du väljer kan påverka beräkningens resultat, särskilt om beräkningen omfattar fält i relaterade tabeller.

Mer information om användning av kontext i beräkningar finns i Välja kontext för ett beräkningsfält.

2. Skapa en formel för din beräkning med hjälp av fältreferenser, operatorer, konstanta värden och funktioner.

I sektionen för beräkning klickar du där du vill visa informationen, och sedan:

3. Om du vill lägga till ...

Gör så här

En referens till ett fält

Gör något av följande:

• Börja skriva fältets tabell, välj tabellen i listan, börja skriva fältnamnet och välj fältnamnet i listan som visas.
    • Dubbelklicka på ett fältnamn i sektionen för fält. Du kan visa fältnamn från en annan tabell genom att välja tabellen i tabellistan.

En operator eller exponent

Gör något av följande:

• Skriv en operator.
    • Klicka på en operator i listan till höger om sektionen för beräkningar.

Mer information finns i Jämförelseoperatorer, Logiska operatorer, Matematiska operatorer och Textoperatorer.

Ett konstant värde

Skriv värdet.

En funktion

Gör något av följande:

• Börja skriva funktionnamnet och välj sedan ett funktionnamn i listan som visas.
    • I sektionen för funktioner dubbelklickar du på en funktion.

Ersätt platshållarparametern med ett värde eller uttryck i sektionen för beräkningar.

4. Ange beräkningstillval för fältet.
  5. För att

Gör så här

Ange fälttyp för resultatet

Välj en datatyp för Beräkningsresultatet är <värde>.

Välj rätt typ för det resultat du vill få. Mer information finns i Om val av fälttyper.

Göra ett beräknat fält till ett repeterat fält

Ange antalet repetitioner vid Antal repetitioner. Mer information finns i Definiera repeterade fält.

Förhindra beräkning om alla fält i formeln är tomma

Markera Beräkna inte om alla fält i formeln är tomma.

När det här tillvalet är aktiverat utförs inte en beräkning om alla fält som används i beräkningen är tomma. Det leder ofta till bättre prestanda.

Viktigt  För att undvika problem vid användning av datum i FileMaker Pro bör du alltid definiera beräkningsformler så att årtal anges med fyra siffror. Mer information finns i Ange datum med tvåsiffriga årtal.

6. Välj tillval för indexering och lagring för fältet genom att klicka på Tillval för index. Sedan väljer du tillval i dialogrutan Indextillval.

Mer information finns i Definiera tillval för fältindex och Definiera fält som använder global lagring.

Kommentarer

• Om du vill visa eller dölja sektionen för funktioner klickar du på Knappen för att visa/dölja sektionen för funktioner i dialogrutan Beräkning.
  • Om du vill filtrera listan med fält eller funktioner i sektionen för fält eller sektionen för funktioner skriver du fältnamnet eller funktionsnamnet i sökrutan.
  • Om du vill ändra hur fält eller funktioner visas i sektionen för fält eller i sektionen för funktioner klickar du på Sortera, knapp.
  • För att se information om en funktion klickar du på funktionen i funktionspanelen. En beskrivning visas under listan. För att visa mer information klickar du på Hjälp.