Werken met een Claris Studio-gegevensbron

Een Claris Studio-gegevensbron biedt een FileMaker Pro-bestand toegang tot gegevens uit externe Claris Studio-tabellen. U kunt Claris Studio-tabellen weergeven en interactief bijwerken in de relatiegrafiek op vrijwel dezelfde manier als waarop u FileMaker-tabellen weergeeft en bijwerkt.

Als er geen Claris Studio-gegevensbron aanwezig is in een bestand, of als u een tabel moet toevoegen voor een onlangs gemaakte Claris Studio-weergave, kunt u de gegevensbron toevoegen en een tabel toevoegen in de relatiegrafiek. Wanneer u dit doet, wordt het volgende aan het bestand toegevoegd:

• de Claris Studio-gegevensbron van uw team (alleen als u een teambeheerder bent in het huidige team)

• een 'schaduwtabel' die aan elke Claris Studio-tabel wordt gekoppeld

• in elke Claris Studio-tabel een alleen-lezen RecordID-veld dat u als primair sleutelveld in relaties kunt gebruiken (raadpleeg Relaties). Dit veld is ook aanwezig in elke Claris Studio-tabel die u toevoegt nadat u het bestand hebt gemaakt

• een tabelvermelding in de relatiegrafiek voor elke Claris Studio-tabel

• een lay-out op basis van elke Claris Studio-tabelvermelding

• een lijst met 'schaduwwaarden' die is gekoppeld aan de lijst met opties voor elk Claris Studio-veld dat er ondersteuning voor biedt

Een Claris Studio-tabel instellen in de relatiegrafiek

U kunt werken met Claris Studio-tabellen in de relatiegrafiek en in lay-outs zoals u dat zou doen met andere FileMaker-tabellen. U kunt interactief en in real-time gegevens in de Claris Studio-tabel ophalen, toevoegen, bijwerken en verwijderen.

1. Als u nog niet bent aangemeld met uw Claris ID, kiest u het menu Bestand > Aanmelden bij Claris ID, en meldt u zich vervolgens aan.

2. Kies Bestand > Beheren > Database.

3. In het dialoogvenster Database beheren klikt u op het tabblad Relaties op Knop Tabel toevoegen.

4. Kies in het dialoogvenster Tabel opgeven bij Gegevensbron uw teamnaam onder Claris Studio-gegevensbronnen (deze optie is alleen beschikbaar voor teambeheerders).

U ziet een lijst van de externe tabellen voor de Claris Studio-gegevensbron van het team.

Als er geen Claris Studio-gegevensbron aanwezig is, kiest u Claris Studio-gegevensbron toevoegen.

Opmerking  Er wordt slechts één teamselectie per bestand ondersteund.

5. Selecteer de gewenste tabel en klik op OK.

De externe tabel verschijnt in de relatiegrafiek. De tabelnaam wordt cursief weergegeven. Raadpleeg Werken met de relatiegrafiek voor informatie over het koppelen aan en werken met tabellen in de relatiegrafiek.

Als u wilt controleren of een tabel in de relatiegrafiek een FileMaker-tabel is of afkomstig is uit een Claris Studio-gegevensbron, plaatst u de aanwijzer op de pijl in de koptekst van de tabel. U kunt eventueel een kleur toevoegen aan Claris Studio-tabellen zodat u ze gemakkelijker herkent.

Nadat u een tabel aan de relatiegrafiek hebt toegevoegd, voegt FileMaker Pro een lay-out met die tabelnaam toe aan het venstermenu voor lay-outs en wordt de tabel ook vermeld op het tabblad Tabellen. De tabelnaam wordt cursief weergegeven.

Velden uit de Claris Studio-tabel verschijnen op het tabblad Velden. De veldnamen worden cursief weergegeven. U kunt velden verwijderen als u niet wilt dat FileMaker Pro ze in uw app op maat weergeeft. Deze velden worden niet verwijderd uit het tabelschema van de Claris Studio-gegevensbron. Ze worden alleen verwijderd uit de FileMaker Pro-weergave van het schema van die tabel. Als u velden wilt toevoegen die zijn toegevoegd in Claris Studio, kunt u het veldschema synchroniseren. Raadpleeg Gegevens bijwerken tussen FileMaker - en Claris Studio-gegevensbronnen.

Beperkingen op het gebruik van Claris Studio-gegevensbronnen

• U kunt het schema van tabellen in een Claris Studio-gegevensbron niet wijzigen. U kunt echter wel extra velden toevoegen om berekeningen en resumébewerkingen uit te voeren met de gegevens uit Claris Studio-tabellen.

• De meeste Claris Studio-veldtypen worden ondersteund en komen overeen met FileMaker Pro-veldtypen zoals beschreven in het Claris Helpcentrum.

• Veldopties worden niet ondersteund op het tabblad Velden van het dialoogvenster Database beheren.