Arbeta med tillägg

När du har skapat en anpassad app kan du utöka dess funktioner med tillägg. Tillägg är fördefinierade komponentuppsättningar som tillhandahåller ytterligare funktioner i appen. Så här använder du ett tillägg:

1. Installera tillägget (se nedan). Det gör att tillägget blir tillgängligt att användas i den anpassade appen. När tillägget installeras kan följande läggas till automatiskt, beroende på vad tillägget gör:
    • tabeller och fält
    • script
    • värdelistor
    • layouter
  2. Om tillägget har layoutobjekt ska du dra tillägget till din layout.

Vid behov skapar tillägget relationer mellan de nya tabellerna och den aktuella tabellförekomsten.

När du till exempel installerar ett enkelt telefonnummerstillägg lägger det till en tabell med fält för ett telefonnummer och en typ, det lägger till en värdelista för typfältet samt lägger till ett script för att lägga till en telefonnummerspost i den relaterade tabellen. När du drar tillägget till din layout skapar det en relation mellan den nya tabellen och den aktuella tabellförekomsten, sedan lägger det till en portal för att visa de relaterade telefonnumren och knappar för att lägga till och ta bort telefonnummer.

Tillägg kan tillhandahålla mer avancerade funktioner. Många av de tillägg som ingår i FileMaker Pro är JavaScript-aktiverade och kräver inga avancerade kunskaper i kodning. Du hittar fler tillägg på Claris Marketplace.

Du kan enkelt testa ett tillägg och om du inte längre vill ha det kan du ta bort det från filen i ett enda steg. När du avinstallerar ett tillägg tas allt bort som ursprungligen lades till, och du kan välja att även ta bort eventuella tabeller, fält och postdata som används av tillägget.

Så här installerar du ett tillägg:

1. Välj vilken layout du vill arbeta med i Layoutläge.

Mer information finns i Växla mellan layouter.

2. Klicka på Objektpanel-knapp i statusverktygsfältet och sedan på Tillägg.
  3. Klicka på Knappen Installera tillägg, välj ett tillägg och klicka på Välj.

Tillägget visas i tilläggslistan och finns tillgängligt för att placeras på en layout.

Så här placerar du ett installerat tillägg på en layout:

• Gå till fliken Tillägg och dra ett tillägg från listan till layouten.

Så här avinstallerar du ett tillägg:

• Gå till fliken Tillägg, högerklicka på ett tillägg i listan och välj Avinstallera tillägg.

Om identifierbara primärnyckelsfält

Tillägg som skapar en relation kräver att den aktuella tabellen har ett identifierbart primärnyckelsfält innan du kan placera tillägget på layouten. Om FileMaker Pro inte tillåter att du placerar ett tillägg av den här anledningen måste du skapa ett identifierbart primärnyckelsfält eller modifiera ett befintligt fält så att det kan identifieras.

För att kunna identifieras måste ett primärnyckelsfält antingen vara standardfältet Primärnyckel (eller en kopia av det) eller uppfylla något av följande kriterier:

• fältet använder ett automatiskt inmatat löpnummer och följande alternativ är markerade:
    • under automatiska data, Förhindra ändring av värdet vid datainmatning
    • under kontroll, Unikt värde
  • fältet använder en automatiskt inmatad beräkning som innehåller funktionen Get ( UUID ) eller Get ( UUIDNummer ) och under automatiska data är alternativet Förhindra ändring av värdet vid datainmatning markerat
  • fältet är ett lagrat beräkningsfält som innehåller funktionen Get ( UUID ) eller Get ( UUIDNummer )
  • fältet använder ett automatiskt inmatat löpnummer

Mer information finns i Definiera automatisk inmatning av data, Definiera fältkontroll och Definiera tillval för fältindex.