Dokumentera databasscheman

Obs!  Funktionen är tillgänglig när den allmänna inställningen Använd avancerade verktyg är vald. Mer information finns i Använda avancerade verktyg.

FileMaker Pro erbjuder två sätt att dokumentera information om din anpassade app genom att spara:

• en kopia av filen i XML-format

• en databasdesignrapport

Spara en kopia som XML

Du kan spara en kopia av en FileMaker Pro-fil i ett XML-format som representerar schemat, layouter, scripts och andra delar av filen. Det här XML-formatet innehåller den mesta informationen om filen, men det innehåller inga postdata.

Eftersom XML-filen är text kan du lagra den i versionskontrollsystem som Git och använda textbaserade standardverktyg för att jämföra versioner.

Så här sparar du en kopia av en fil som XML:

1. Öppna den fil du vill spara som XML.

Du måste ha fullständig behörighet till filen.

2. Välj Verktyg > Spara en kopia som XML.

3. Ändra standardfilnamnet, välj om det behövs en annan mapp och klicka sedan på Spara.

Den mapp som innehåller XML-filen öppnas.

Kommentar

• Det här XML-formatet kan komma att ändras från en version av FileMaker Pro till en annan. När du använder XML för att jämföra två versioner av en FileMaker Pro-fil ska du se till att samma version av FileMaker Pro används för att spara en kopia av varje fil som XML. Om du använder XML-filen med andra verktyg ska du se till att dessa verktyg är avsedda att använda det XML som sparades av din version av FileMaker Pro.

• Av säkerhetsskäl kan du överväga att begränsa åtkomst till XML-filen för att förhindra obehörig åtkomst till känsliga uppgifter i filen.

Skapa en databasdesignrapport

Använd funktionen Databasdesignrapport när du vill dokumentera databasens schema och spara det som en HTML- eller XML-fil.

Med funktionen Databasdesignrapport kan du:

• framställa rapporter för alla databaser som är öppna för närvarande

• samla in statistik om databasens struktur

• använda informationen i rapporten när du vill skapa databasens struktur på nytt om du har förlorat de ursprungliga databasfilerna

• undersöka en textframställning av ett databasschema

• välja vilka objekt (fält, relationer, scripts osv.) och tabeller i databasen som du vill dokumentera

• felsöka saknade referenser, brutna relationer, beräkningar m.m.

En designrapport i HTML-format innehåller en översiktsrapport som ger en ögonblicksbild av de flesta elementen i varje databasfil. Översiktsrapporten innehåller hyperlänkar till information om element i varje databasfil.

En databasdesignrapport i XML-format innehåller information om elementen i varje databasfil och är klar att konverteras till önskat format.

Så här skapar du en databasdesignrapport:

1. Öppna alla databasfiler som du skapa en databasdesignrapport för.

Du måste ha fullständig behörighet för alla filer som du vill skapa en databasdesignrapport för och den måste vara öppen i FileMaker Pro.

2. Välj Verktyg-menyn > Databasdesignrapport.

3. Avmarkera filer som du vill utesluta från rapporten i listan Tillgängliga filer genom att avmarkera kryssrutan associerad med filen.

4. Om det finns filer som innehåller tabeller som du vill utesluta från rapporten markerar du filnamnet utöver kryssrutan i listan Tillgängliga filer.

5. Från Ta med i rapport tar du bort element som du inte vill ha med i rapporten.

6. Om du föredrar att publicera rapporten i XML-format i stället för det standardmässiga HTML-formatet markerar du XML i avsnittet Rapportformat.

7. Klicka på Skapa och sedan på Spara när du vill spara databasdesignrapporten.