Snabbstart: Kalkylblad

Om du vill arbeta med data i de välbekanta raderna och kolumnerna kan du använda kalkylbladsvyn. I kalkylbladsvyn motsvarar kolumnerna dina fält och raderna dina poster. Du kan sortera, filtrera och gruppera dina data, ordna dem i diagram samt visa statistik. Du kan även importera data från en CSV-fil till kalkylbladet eller hämta kalkylbladet som en CSV-fil.

Använd något av följande alternativ för att skapa ett kalkylblad:

• Skapa ett kalkylblad från grunden.

• Skapa ett kalkylblad med hjälp av data i en befintlig vy.

• Skapa ett kalkylblad genom att importera en CSV-fil.

Skapa ett kalkylblad från grunden

Så här skapar du ett kalkylblad från grunden:

1. Gå till Claris Studio och sätt på Utvecklarläget om det inte redan är på.

2. På sidan Hubbar letar du reda på en befintlig hubb där du vill skapa ett kalkylblad.

Om du inte har några hubbar ännu kan du klicka på Skapa ny hubb och ge den nya hubben ett namn.

3. Klicka på + Lägg till nya vyer i hubben.

4. Välj Kalkylblad och klicka på Nästa.

5. Vid Namn ger du kalkylbladet ett namn.

6. Vid Data för vyn väljer du Skapa nya och klickar sedan på Skapa.

Det nya kalkylbladet öppnas och är redo för redigering.

7. Klicka på knappen knappen Plus (lägg till) bredvid den sista kolumnen om du vill lägga till en ny kolumn (ett nytt fält) och på knappen knappen Plus (lägg till) nedanför den sista raden om du vill lägga till en ny rad (post).

Lär dig hur du skapar ett kalkylblad för Claris Studio från grunden.

Skapa ett kalkylblad med hjälp av data i en befintlig vy

Om du redan har en annan vy i samma hubb kan du enkelt skapa ett kalkylblad med samma data.

Obs!  Till formulär skapas automatiskt ett tillhörande kalkylblad. Mer information finns i Snabbstart: Formulär.

Så här skapar du en kalkylbladsvy utifrån en annan vy i samma hubb:

1. Sätt på Utvecklarläget om det inte redan är på.

2. Klicka på fliken Hubbar Hubbar i panelen till vänster.

3. Leta upp hubben som innehåller den befintliga vyn. Klicka på + Lägg till nya vyer i hubben.

4. Välj Kalkylblad och klicka på Nästa.

5. Vid Namn ger du kalkylbladet ett namn.

6. Vid Data för vyn väljer du den vy eller uppsättning vyer som använder dina befintliga data.

Om du inte ser din befintliga vy kan du behöva avbryta och lägga till den vyn i hubben innan du kan fortsätta.

7. Klicka på Skapa.

Det nya kalkylbladet öppnas och är redo för redigering.

Lär dig hur du skapar ett kalkylblad från en befintlig vy i Claris Studio.

Skapa ett kalkylblad genom att importera en CSV-fil

Om du har data i en CSV-fil kan du importera dem till kalkylbladet.

Så här skapar du ett kalkylblad genom att importera en CSV-fil:

1. Gå till Claris Studio och sätt på Utvecklarläget om det inte redan är på.

2. Gör något av följande på sidan Hubbar:

• Öppna ett befintligt kalkylblad genom att hålla markören över kalkylbladet och klicka på knappen Redigera Redigera vy. I kalkylbladsfältet klickar du på Tabellåtgärder > Importera från CSV.

• Du kan också klicka på Knappen Nedåtpil bredvid + Lägg till nya vyer och sedan välja Lägg till nytt kalkylblad från CSV om du vill importera till ett nytt kalkylblad.

3. Dra CSV-filen till dialogrutan eller klicka i dialogrutan och välj CSV-filen.

I dialogrutan Importera från CSV visas listan över fälten i Claris Studio och i CSV-filen. Om du importerar till ett befintligt kalkylblad som inte har några fält klickar du på Skapa fält för att skapa dem baserat på den första raden i CSV-filen.

4. I listan Fält i Claris Studio kontrollerar du att kryssrutan bredvid varje fält du vill importera är markerad och att fältet matchas med rätt fält i CSV-filen.

5. I listan Fält i Claris Studio kan du vid behov öppna menyn för varje fält och ändra fältnamn eller fälttyp.

Om fältet till exempel är en e-postadress ska du välja E-post som Fälttyp.

6. Klicka på Importera när allt ser bra ut.

Nu innehåller ditt Claris Studio-kalkylblad data från CSV-filen.

Nästa steg

• Testa att sortera, filtrera, gruppera, lägga till färg eller söka efter data för att ta fram just det du behöver.

• Visualisera data genom att klicka på Skapa instrumentpanel i kalkylbladsfältet och visa dina data i diagram. När du skapar en instrumentpanel visas den som en egen vy som använder samma data som kalkylbladet. Du kan sedan redigera instrumentpanelen och lägga till fler diagram, statistik och filter.

• Om du vill exportera kalkylbladet kan du klicka på Tabellåtgärder > Hämta som CSV i kalkylbladsfältet.