Introduktion till beräkningar i Claris Studio

Viktigt

Beräkningsfältet och beräkningsredigeraren i Claris Studio tillhandahålls som en förhandsversion för att samla in kundfeedback och kommer att förändras avsevärt i framtida versioner. Det här är bara det första steget mot vår vision. Till exempel är beräkningsfälten i Claris Studio för närvarande virtuella. Det innebär att beräkningsresultaten inte bevaras och formlerna räknas om varje gång posterna visas. Prestandan kan variera beroende på antalet poster och beräkningsfält som visas. Den här lösningen gör att vi kan sätta förhandsversionen i era händer snabbare samtidigt som vi fortsätter att jobba med en mer långsiktig arkitektur.

Hjälp oss att göra beräkningarna bättre med er feedback via knappen Feedback Feedback i Claris Studio eller i Claris Community.

Den här introduktionen innehåller en lista över skillnaderna mellan beräkningar i FileMaker Pro och Claris Studio, en lista med beräkningsfunktioner som stöds i Claris Studio och några kända problem. Vi kommer att ha mer information till er i takt med att arbetet fortskrider.

Skillnader mellan beräkningar i Filemaker Pro och Claris Studio

Beräkningsmotorn i Claris Studio använder vanlig beräkningsformatering så att det är enklare för användare att bygga och automatisera mer komplexa lösningar och processer.

FileMaker Pro Claris Studio
Matematiska operatorer
Adderar två värden + +
Subtraherar det andra värdet från det första - -
Multiplicerar varje värde * *
Dividerar det första värdet med det andra / /
Ger det första värdet upphöjt till det andra värdet ^ **
Anger prioritet för operationerna ( ) ( )
Jämförelseoperatorer
Sant om värdena är lika = ==
Sant om värdena inte är lika !=
Sant om värdet till vänster är större än värdet till höger > >
Sant om värdet till vänster är mindre än värdet till höger < <
Sant om värdet till vänster är större än eller lika med värdet till höger >=
Sant om värdet till vänster är mindre än eller lika med värdet till höger <=
Logiska operatorer
Sant endast om båda värdena är sanna AND &&
Sant om ett av värdena är sant OR ||
Sant om ett av uttrycken (men inte båda) är sant XOR XOR()
Ändrar värdet från Falskt till Sant eller från Sant till Falskt. NOT !
Textoperatorer
Lägger till den högra textsträngen till slutet av den vänstra textsträngen & +
Markerar början och slutet på tecknen som ska fungera som en textkonstant " " ' ' eller " "
Tomt värde "" '' (enkla citattecken) eller "" (dubbla citattecken)
Markerar att ett operatortecken ska användas som tecken i stället för operator \ Inte tillgänglig
Infogar ett styckereturtecken i formelresultatet Inte tillgänglig
Markerar början och slutet på tecknen som ska fungera som textkommentarer i en formel /* */ /* */
Identifierar en enradig kommentar i en formel // //
Fältreferenser
Refererar till ett fält i den aktuella tabellen Fält1 TabellA.Fält1
Refererar till ett fält från en annan tabell TabellB::FältX Inte tillgänglig
Ytterligare operatorer
Bitvist AND Inte tillgänglig &
Bitvist OR Inte tillgänglig |
Bitvist XOR Inte tillgänglig ^
Bitvist signerat högerskift Inte tillgänglig >>
Högerskift med inskiftade nollor Inte tillgänglig >>>
Vänsterskift med inskiftade nollor Inte tillgänglig <<
Mallsträng Inte tillgänglig ` `

Beräkningsfunktioner i Claris Studio

De här beräkningsfunktionerna stöds för närvarande i Claris Studio. Fler kommer. Mer information finns i de infogade beskrivningarna i beräkningsredigeraren.

FileMaker Pro Claris Studio
Matematiska funktioner

ABS

Abs ( tal ) ABS ( value )

CEILING

Ceiling ( tal ) CEILING ( value, [factor] )

EVEN

Inte tillgänglig EVEN ( value )

EXP

Exp ( tal ) EXP ( value )

FLOOR

Floor ( tal ) FLOOR ( value, [factor] )

INT

Int ( tal ) INT ( value )

LOG

Log ( tal ) LOG ( value, [base] )

MOD

Mod ( tal ; divisor ) MOD ( dividend, divisor )

ODD

Inte tillgänglig ODD ( value )

POWER

Inte tillgänglig POWER ( base, exponent )

ROUND

Round ( tal ; precision ) ROUND ( value, [places] )

ROUNDDOWN

Inte tillgänglig ROUNDDOWN ( värde, [platser] )

ROUNDUP

Inte tillgänglig ROUNDUP ( value, [places] )

SQRT

Sqrt ( tal ) SQRT ( value )

SUM

Sum ( fält {; fält...} ) SUM ( number1, [number2, ...] )

MAX

Max ( fält {; fält...} ) MAX ( number1, [number2, ...] )

MIN

Min ( fält {; fält...} ) MIN ( number1, [number2, ...] )
Logiska funktioner

AND

Inte tillgänglig AND ( exp1, [exp2, ...] )

FALSE

Inte tillgänglig FALSE ( )

IF

If ( villkor ; resultat1 {; resultat2} ) IF ( logical expression, value_if_true, [ value_if_false ] )

NOT

Inte tillgänglig NOT ( exp )

OR

Inte tillgänglig OR ( exp1, [exp2, ...] )

TRUE

Inte tillgänglig TRUE ( )

XOR

Inte tillgänglig XOR ( exp1, [exp2, ...] )
Claris-funktioner

GET

Get ( )

GET (predefined_variable)

predefined_variable: AccountName, RecordID, UserID eller UserName

GETFILEATTRIBUTE

GetContainerAttribute ( fält ; attributnamn) GETFILEATTRIBUTE ( table_field, [attribute_name] )
Informationsfunktioner

ISBLANK

IsEmpty ( fält )

ISBLANK ( expression )

ISERROR

EvaluationError ( uttryck )

ISERROR ( uttryck )

ISEVEN

Inte tillgänglig

ISEVEN ( expression )

ISLOGICAL

GetAsBoolean ( data )

ISLOGICAL ( expression )

ISNUMBER

Inte tillgänglig

ISNUMBER ( expression )

ISODD

Inte tillgänglig

ISODD ( expression )

ISTEXT

Inte tillgänglig

ISTEXT ( expression )

TYPE

Inte tillgänglig

TYPE ( expression )

Datum- och tidsfunktioner
DATE Date ( månad ; dag ; år ) DATE ( year, month, day )
DATEVALUE Inte tillgänglig DATEVALUE ( date_text )
DAY Day ( datum ) DAY ( date_serial_num )
DAYS Inte tillgänglig DAYS ( end_date, start_date )
HOUR Hour ( time ) HOUR ( time_serial_num )
MINUTE Minute ( time ) MINUTE ( time_serial_num )
MONTH Month ( date ) MONTH ( date_serial_num )
NOW Inte tillgänglig NOW ( )
SECOND Seconds ( tid ) SECOND ( date )
TODAY Inte tillgänglig TODAY ( )
TO_DATE Inte tillgänglig TO_DATE ( date_serial_num )
WEEKDAY DayOfWeek ( datum ) WEEKDAY ( datum_löpnummer, [ returtyp ] )
WEEKNUM WeekOfYear ( date ) WEEKNUM ( date_serial_num, [ return_type ] )
WORKDAY Inte tillgänglig WORKDAY ( start_date, num_days, [holidays] )
YEAR Year ( datum ) YEAR ( date )
Textfunktioner
CONCATENATE Inte tillgänglig CONCATENATE ( value, [value, ...] )
FIND Inte tillgänglig FIND ( search, text, [starting] )
JOIN Inte tillgänglig JOIN ( delimiter, [value, ...]
LEFT Left ( text ; antal tecken ) LEFT ( value, [number] )
LEN Length ( text ) LEN ( value )
LOWER Lower ( text ) LOWER ( värde )
MID Middle ( text ; start ; antal tecken ) MID ( value, starting, length )
REGEXEXTRACT Inte tillgänglig REGEXEXTRACT ( value, regex )
REGEXMATCH Inte tillgänglig REGEXMATCH ( value, regex )
REGEXREPLACE Inte tillgänglig REGEXREPLACE ( value, regex, replacement )
REPLACE Replace ( text ; start ; antal tecken ; ersättningstext ) REPLACE ( text, position, length, newText )
REPT Inte tillgänglig REPT ( text, repetition )
RIGHT Right ( text ; antal tecken ) RIGHT ( value, [number] )
SEARCH Position ( text ; söktext ; start ; förekomst ) SEARCH ( search_for, text_to_search, [starting_at] )
SUBSTITUTE Substitute ( text ; searchString ; replaceString ) SUBSTITUTE ( text, search, replace, [occurrence] )
T GetAsText ( data ) T ( värde )
TRIM Trim ( text ) TRIM ( value )
UPPER Upper ( text ) UPPER ( value )
VALUE GetAsDate ( text ), GetAsNumber ( text ), GetAsTime ( text ) VALUE ( value )

Kommentarer

• Använd formatet Tabellnamn.Fältnamn för att referera till ett fält i Claris Studio. Är du osäker på var du hittar en vys tabellnamn? För närvarande kan du endast se tabellnamnet i kalkylbladsvyn (precis ovanför den första kolumnen). Om du ännu inte har en kalkylbladsvy som använder samma data som den aktuella vyn kan du skapa en.

• Du kan inte specificera datatypen för resultatet (till exempel tal, text, datum) i Claris Studio, men Claris Studio försöker välja en lämplig datatyp. Vid till exempel sammanfogning returnerar Claris Studio en sträng om en sådan kan identifieras (antingen från ett textfält eller en textkonstant). Om två tal identifieras returnerar Claris Studio ett tal.

• Mallsträngsoperatorn gör det enklare att skriva ett uttryck som innehåller flera textkonstanter (litteraltext), fält och funktioner.

Exempel: `Textkonstant ${Funktion eller Fältreferens} Textkonstant ${Funktion eller Fältreferens}`

• På grund av webbläsares standardhantering med kollaps av blanka tecken visas flera blanksteg i en textkonstant (till exempel "       ") som ett enda blanksteg. Strängvärdet påverkas inte.

Vanliga kända problem

• Referenser till fält från en annan tabell är inte tillgängliga.

• Datum-, tids- och tidsstämpelfält stöds, men du kan behöva ange beräkningsfältets formatalternativ till Datum, Tid eller Datum och tid så att beräkningsresultatet visas som förväntat. Det här uttrycket lägger till exempel till en vecka på värdet i ett datumfält, och om Format har angetts till Datum returneras resultatet som ett datum:

Uppgifter.Date + 7

• I dialogrutan Objektåtgärder kan beräkningsmotorn för närvarande bara användas för att ange ett fälts värde för fältobjekten kort text, lång text, RTF, numeriskt, e-post och valuta.