Använda ExecuteSQL-funktionen

Med ExecuteSQL-funktionen i FileMaker Pro kan du hämta data från tabellförekomster som namnges i relationsdiagrammet, men som är oberoende av några definierade relationer. Du kan hämta data från flera olika tabeller utan att skapa tabellkopplingar eller några relationer mellan tabellerna. I vissa fall kanske du kan minska relationsdiagrammens komplexitet genom att använda ExecuteSQL-funktionen.

Fälten som du ställer frågor till med ExecuteSQL-funktionen behöver inte vara i någon layout, så du kan använda ExecuteSQL-funktionen för att hämta data oberoende av layoutkontext. På grund av detta kontextoberoende kan scriptens enkelhet förbättras när du använder ExecuteSQL-funktionen i scripts. Du kan använda ExecuteSQL-funktionen överallt där du kan ange beräkningar, bland annat i diagram och rapporter.

ExecuteSQL-funktionen stöder endast SELECT-sats.

ExecuteSQL-funktionen godkänner även endast SQL-92 syntaxens ISO-datum- och tidformat utan klammerparenteser ({}). ExecuteSQL-funktionen godkänner inte datum-, tids- och tidsstämpelkonstanter i ODBC/JDBC-format inom klammerparenteser

Information om syntax och användning av ExecuteSQL-funktionen finns i FileMaker Pro Hjälp.