SELECT-sats

Använd en SELECT-sats för att ange vilka kolumner du efterfrågar. Slutför SELECT-satsen med de kolumnuttryck (samma som fältnamnen) som du vill hämta (t.ex. efternamn). Uttrycken kan innehålla matematiska operationer eller strängmanipulationer (t.ex. LÖN * 1.05).

SELECT-satsen kan ha flera olika instruktioner:

Kopiera
SELECT [DISTINCT] {* | kolumnuttryck [[AS] kolumnalias],...}
FROM tabellnamn [tabellalias], ...
[ WHERE uttr1 rel_operator uttr2 ]
[ GROUP BY {kolumnuttryck, ...} ]
[ HAVING uttr1 rel_operator uttr2 ]
[ UNION [ALL] (SELECT...) ]
[ ORDER BY {sorteringsuttryck [DESC | ASC]}, ... ]
[ OFFSET n {ROWS | ROW} ]
[ FETCH FIRST [ n [ PERCENT ] ] { ROWS | ROW } {ONLY | WITH TIES } ]
[ FOR UPDATE [OF {kolumnuttryck, ...}] ]

Poster inom hakparenteser är valfria.

Du kan använda kolumnalias för att ge kolumnen ett mer beskrivande namn eller för att förkorta ett långt kolumnnamn.

Exempel

Tilldela aliaset avdelning till kolumnen avd.

Kopiera
SELECT avd AS avdelning FROM anst

Fältnamn kan föregås av tabellnamnet eller tabellalias. Exempel: ANST.EFTERNAMN eller A.EFTERNAMN, där A är alias för tabellen ANST.

Operatorn DISTINCT kan föregå det första kolumnuttrycket. Denna operator eliminerar dubblerade rader från ett frågeresultat.

Exempel

Kopiera
SELECT DISTINCT avd FROM anst