Definiera och ändra fält

När du skapar en ny anpassad app öppnas FileMaker Pro i bearbetningsläget och visar dialogrutan Hantera databas där du definierar fälten. Flera standardfält kan redan vara definierade (mer information finns i Definiera databastabeller). Du skapar varje fältnamn och väljer dess fälttyp. Därefter kan du välja tillval som avgör hur information ska tolkas, matas in, beräknas, lagras och visas i fältet.

Obs!  Du kan även använda fliken Fält i Layoutläge för att definiera och ändra fält. Mer information finns i Definiera och ändra fält i fliken Fält.

Så här definierar eller ändrar du fält:

1. Om du skapar en ny anpassad app öppnas dialogrutan Hantera databas i Bearbetningsläge.

Ändra befintliga fältdefinitioner genom att välja Arkiv > Hantera > Databas.

2. Klicka på fliken Fält om den inte visas.
  3. Vid behov kan du välja lämplig tabell i tabellistan.
  4. Lägg till, ändra eller radera fält.
  5. För att

Gör så här

Lägga till ett fält

Ange ett namn för fältet i Fältnamn. Välj en fälttyp vid Typ. Klicka sedan på Skapa. Ändra tillval för kontroller, automatisk inmatning och lagring för ett fält genom att klicka på Alternativ. Mer information finns i Ange tillval för fält.

Ändra namnet på ett fält

Markera fältet. För Fältnamn anger du det nya namnet och klickar sedan på Ändra. Mer information finns i Om att namnge fält.

Ändra fälttyp

Markera fältet. Välj en ny fälttyp vid Typ och klicka sedan på Ändra. Mer information finns i Om val av fälttyper.

Ändra tillval för fält

Dubbelklicka på fältnamnet eller markera fältet och klicka på Tillval.

Ta bort ett fält

Markera fältet och klicka sedan på Radera.

Så här ändrar du en beräkningsformel

Markera beräkningsfältet och klicka sedan på Tillval (eller dubbelklicka på fältnamnet). Gör ändringarna i dialogrutan Ange beräkning och klicka sedan på OK. Mer information finns i Definiera beräkningsfält.

Ändra ett statistikfält

Markera statistikfältet och klicka sedan på Tillval (eller dubbelklicka på fältnamnet). Gör dina ändringar i dialogrutan Tillval för statistikfält och klicka sedan på OK. Mer information finns i Definiera statistikfält.

Kommentarer

• Om du har ändrat en beräkningsformel eller statistikberäkning beräknar FileMaker Pro värdet på nytt när du stänger dialogrutan Hantera databas.
  • Om du automatiskt vill placera fält som du har definierat i en layout väljer du inställningen Lägg till nya fält i aktuell layout (i dialogrutan Inställningar) innan du definierar fälten. Mer information finns i Ange layoutinställningar.
  • Ändra i vilken ordning fälten visas i dialogrutan Hantera databas (och alla dialogrutor som innehåller fält) genom att dra dubbelpilen Dubbelriktad pilmarkör bredvid fältdefinitionen uppåt och nedåt. Om du vill sortera om efter fältnamn eller typ klickar du på kolumnrubriken Fältnamn eller kolumnrubriken Typ.
  • När du kopierar fält bevarar FileMaker Pro datakällsreferenser till fält om de är giltiga när du klistrar in dem. Om du kopierar flera fält som refererar till varandra kommer de att bevara referenserna om du kopierar dem i ett steg. Om du kopierar ett fält i taget kan referenserna förloras. Kontrollera alla referenser efter att du klistrat in, så försäkrar du dig om att de är giltiga.
  • Om du vill kopiera och klistra in fält måste du ha fullständig behörighet till käll- och destinationsfilerna.
  • Det finns en skillnad mellan att duplicera och att kopiera ett fält: Duplicera duplicerar ett fält inom den aktuella tabellen. Kopiera gör att fältet kan klistras in i en annan fil.