Arbeta med en Claris Studio-datakälla (endast Claris Pro)

Med en Claris Studio-datakälla kan en Claris Pro-fil få åtkomst till data från externa Claris Studio-tabeller (varje tabell motsvarar en vy i Claris Studio). Du kan visa och uppdatera Claris Studio-tabeller interaktivt i relationsdiagrammet på i stort sett samma sätt som när du visar och uppdaterar Claris-tabeller.

När du skapar en fil med Claris Pro läggs följande till i filen:

• ditt teams Claris Studio-datakälla (endast om du är teamledare i det aktuella teamet)

• en "skuggtabell" som länkar till varje Claris Studio-tabell

• en tabellförekomst i relationsdiagrammet för varje Claris Studio-tabell

• en layout baserad på varje Claris Studio-tabellförekomst

• en "skuggvärdelista" som länkar till alternativlistan för varje Claris Studio-fält som har stöd för en

Om det inte finns någon Claris Studio-datakälla i filen – till exempel i filer som konverterats från FileMaker Pro – eller om du behöver lägga till en tabell för en nyligen skapad Claris Studio-vy, kan du lägga till datakällan och lägga till en tabell i relationsdiagrammet.

Konfigurera en Claris Studio-tabell i relationsdiagrammet

Du kan arbeta med Claris Studio-tabeller i relationsdiagrammet och i layouter precis som med andra Claris-tabeller. Du kan hämta, lägga till, uppdatera och ta bort data i Claris Studio-tabellen interaktivt i realtid.

1. Välj menyn Arkiv > Hantera > Databas.

2. På fliken Relationer i dialogrutan Hantera databas klickar du på Knappen Lägg till tabell.

3. Under Datakälla i dialogrutan Ange tabell väljer du Claris Studio-datakälla.

Om det inte finns någon Claris Studio-datakälla väljer du Lägg till Claris Studio-datakälla (det här alternativet är endast tillgängligt för teamledare i det aktuella teamet).

En lista över externa tabeller för Claris Studio-datakällan visas.

4. Markera den tabell du vill använda och klicka på OK.

Den externa tabellen visas i relationsdiagrammet. Tabellnamnet visas i kursiv stil. Information om hur du länkar till och arbetar med tabeller i relationsdiagrammet finns i Arbeta med relationsdiagrammet.

Om du vill kontrollera om en tabell i relationsdiagrammet är en Claris-tabell eller från en Claris Studio-datakälla, flyttar du pekaren över pilen i tabellhuvudet. Du vill kanske lägga till en färg till Claris Studio-tabellerna för att lättare kunna identifiera dem.

När du har lagt till en tabell i relationsdiagrammet lägger Claris Pro till en layout med tabellnamnet i snabbmenyn Layout och tabellen listas på fliken Tabeller. Tabellnamnet visas i kursiv stil.

Fält från Claris Studio-tabellen visas på fliken Fält. Fältnamnen visas i kursiv stil. Du kan ta bort fält om du inte vill att Claris Pro ska visa dem i din anpassade app. De här fälten tas inte bort från tabellschemat för Claris Studio-datakällan. De tas endast bort från återgivningen i Claris Pro av den tabellens schema. Om du vill lägga till fält som har lagts till i Claris Studio kan du synkronisera fältschemat. Mer information finns i Uppdatera data mellan Claris- och Claris Studio-datakällor (endast Claris Pro).

Begränsningar i arbetet med Claris Studio-datakällor

• Du kan inte ändra schemat för tabeller i en Claris Studio-datakälla. Du kan dock lägga till extra fält för att kunna göra beräkningar och visa statistik för Claris Studio-tabeller.

• Alla Claris Studio-fälttyper stöds, utom bilaga, och motsvaras av följande Claris Pro-fälttyper:

Claris Studio-fälttyp Claris Pro-fälttyp
    kort text text
    lång text text
    numeriskt numeriskt
    nedrullningsbar lista text
    kryssrutor text
    ett val text
    datum datum
    tid tid
    tidsstämpel tidsstämpel
    telefon text
    adress text (för varje delfält)
  • På fliken Fält i dialogrutan Hantera databas stöds inte fälttillval.