Öppna filer med en URL-adress

Med en URL-adress kan du starta en klient och öppna en delad eller lokal fil eller köra ett script i en fil. När klientprogramvaran installeras registreras URL-scheman i operativsystemet så att URL-adresser med dessa scheman hanteras av klienten.

URL-adressens fullständiga format visas nedan. De parametrar som inte är obligatoriska omges av klamrar ({ }). Radbrytningar och indrag har lagts till för läsbarhetens skull.

schema://{{konto:lösenord@}adress/}filnamn
  {?script=scriptnamn
    {&param=scriptparameter}
    {&option=alternativvärde}
    {&$variabelnamn{[repetitionsnummer]}=värde}
  }
  • schema är ett av de URL-scheman som stöds:

• Claris-klienter: claris

• FileMaker-klienter:

• fmp – den senast installerade versionen av programmet hanterar URL-adresser med det här schemat.

• fmpXX, där XX är programmets huvudversionsnummer – endast den angivna versionen av programmet hanterar URL-adresser med det här schemat.

• konto:lösenord är kontonamnet och lösenordet för att öppna filen. De här värdena används endast med FileMaker-klienter. De ska uteslutas i URL-adresser för Claris-klienter, som använder den aktuella användarens Claris-ID.

• adress är

• värdens DNS-namn eller IP-adress

• ~ om du vill ange användarens dokumentmapp

• $ om du vill ange att filen redan är öppen

• filnamn är namnet på Claris Pro- eller FileMaker Pro-filen. Filnamn skiljer mellan versaler och gemener för Claris Go och FileMaker Go men inte för Claris Pro och FileMaker Pro. Filnamnstillägget krävs inte.

• scriptnamn anger namnet på ett script som ska köras. Scriptnamn skiljer inte mellan versaler och gemener.

• scriptparameter skickar en scriptparameter till scriptnamn. Mer information finns i Funktionen Get ( Scriptparameter ).

• alternativvärde anger hur ett script som för närvarande körs ska hanteras när scriptnamn körs. Mer information finns i Alternativ för att hantera pågående script när nya script startas.

• variabelnamn, repetitionsnummer och värde anger en lokal variabel, dess repetitionsnummer och dess värde när scriptnamn körs. Du kan använda symbolen & för att lägga till flera lokala variabler i URL-adressen. Mer information finns i Använda variabler.

Så här öppnar du en fil med en URL-adress:

1. Starta webbläsaren på klientdatorn.

2. Ange filens URL-adress i webbläsarens adressfält genom att använda den första delen av URL-formatet ovan.

• Claris-klienter: claris://{adress/}filnamn

• FileMaker-klienter: fmpXX://{{konto:lösenord@}adress/}filnamn

Så här kör du ett script i en fil med en URL-adress:

1. Följ anvisningarna ovan.

2. Lägg till ?script=scriptnamn till URL-adressen.

Du kan även lägga till ytterligare URL-parametrar enligt beskrivningen ovan.

Kommentarer

• Om du vill tillåta att en URL-adress kör ett script måste den utökade behörigheten fmurlscript vara aktiverad för användarens konto. Mer information finns i Ändra den utökade behörigheten för en behörighetsuppsättning.

• För att tillåta att värdbaserade appar öppnas med en claris- eller fmp-URL måste användaren eventuellt klicka på Öppna i en dialogruta som visas. Mer information finns i Ange inställningar för tillåtna värdar och plugin-program.

• Om blanksteg, snedstreck (/) eller andra specialtecken behövs i en URL ska du se till att ersätta dem med motsvarande procentkodade värden som krävs för giltiga URL:er. Du kan till exempel ersätta ett blanksteg med %20 eller ett snedstreck med %2F, eller använda Funktionen GetAsURLEncoded.

Exempel

• Öppnar en delad fil med namnet Mina adresser:

claris://forsaljning.exempel.com/Mina%20adresser.claris
    fmp://forsaljning.exempel.com/Mina%20adresser.fmp12
  • Öppnar en lokal fil med namnet Klienter i användarens dokumentmapp med och kör ett script med namnet Klientlista:

claris://~/Klienter?script=Klientlista
    fmp://~/Klienter?script=Klientlista
  • Öppnar en delad fil med namnet Mina adresser med FileMaker Pro 19 och anger ett kontonamn och lösenord:

fmp19://MittKonto:MittLösenord@forsaljning.exempel.com/Mina%20adresser
  • Öppnar en fil med namnet Kunder på en värd, kör ett script med namnet Klientlista efter det att ett pausat script har återupptagits (alternativ 3) och anger scriptparametern Toppklienter och den lokala variabeln $AntalAttLista med värdet 10:

claris://forsaljning.exempel.com/Kunder?script=Klientlista&param=Toppklienter&option=3&$AntalAttLista=10
    fmp://forsaljning.exempel.com/Kunder?script=Klientlista&param=Toppklienter&option=3&$AntalAttLista=10
  • Kör scriptet Klientlista från en öppen fil med namnet Klienter:

claris://$/Klienter?script=Klientlista
    fmp://$/Klienter?script=Klientlista
  • Skapar i en beräkning en URL för att öppna filen Kunder på en värd och kör scriptet Kundlista samt anger en scriptparameter som är procentkodad:

"claris://forsaljning.exempel.com/Kunder?script=Kundlista&param=" & GetAsURLEncoded ( "a/b" )
    "fmp://forsaljning.exempel.com/Kunder?script=Kundlista&param=" & GetAsURLEncoded ( "a/b" )