Om skaparkontot och standardkontot (endast Claris Pro)

I Claris Pro har varje databasfil inledningsvis två konton: skaparkontot och standardkontot.

Skaparkontot

Claris-ID-kontot för den användare som skapade filen tilldelas behörighetsuppsättningen Full åtkomst, som ger åtkomst till allt i en fil. Med det här kontot kan skaparen av filen öppna den och direkt ändra vad som helst i filen.

Skaparkontot är fullständigt redigerbart. Du kan byta namn på det, inaktivera det och till och med radera skaparkontot. Mer information finns i Skapa och redigera kontoåtkomst.

Glöm inte Claris-ID-kontonamnet och lösenordet som tilldelats behörighetsuppsättningen Full åtkomst. Skriv vid behov ned uppgifterna och förvara dem på en säker plats. Om du inte längre kan logga in i Claris Pro med det här Claris-ID-kontot kan du inte längre komma åt eller ändra filen.

Standardkontot

Med standardkontot kan du ge vilken användare som helst tillstånd att öppna en fil. Standardkontot avgör vilken behörighet användarna har om deras Claris-ID-konto inte specifikt har getts åtkomst i filen. I nya filer tilldelas standardkontot behörighetsuppsättningen Skrivskyddad åtkomst och är inaktiverat. Du kan aktivera standardkontot och tilldela det vilken behörighetsuppsättning du vill.

Du kanske till exempel aktiverar standardkontot för att ge alla begränsad åtkomst till vissa layouter utan att i förväg behöva lägga till deras Claris-ID-konton i den filen.

Standardkontot är inte fullständigt redigerbart. Du kan inte ta bort standardkontot eller ändra namnet. Mer information finns i Skapa och redigera kontoåtkomst.