Werken met een Claris Studio-gegevensbron (alleen Claris Pro)

Via een Claris Studio-gegevensbron kan een Claris Pro-bestand toegang krijgen tot gegevens uit externe Claris Studio-tabellen (elke tabel komt overeen met een weergave in Claris Studio). U kunt Claris Studio-tabellen weergeven en interactief bijwerken in de relatiegrafiek op vrijwel dezelfde manier als waarop u Claris-tabellen weergeeft en bijwerkt.

Als u een bestand maakt met Claris Pro, wordt het volgende toegevoegd aan het bestand:

• de Claris Studio-gegevensbron van uw team (alleen als u een teambeheerder bent in het huidige team)

• een 'schaduwtabel' die aan elke Claris Studio-tabel wordt gekoppeld

• een tabelvermelding in de relatiegrafiek voor elke Claris Studio-tabel

• een lay-out op basis van elke Claris Studio-tabelvermelding

• een lijst met 'schaduwwaarden' die is gekoppeld aan de lijst met opties voor elk Claris Studio-veld dat er ondersteuning voor biedt

Als er geen Claris Studio-gegevensbron aanwezig is in het bestand, zoals in bestanden die zijn geconverteerd uit FileMaker Pro, of als u een tabel moet toevoegen voor een onlangs gemaakte Claris Studio-weergave, kunt u de gegevensbron toevoegen en een tabel toevoegen in de relatiegrafiek.

Een Claris Studio-tabel instellen in de relatiegrafiek

U kunt werken met Claris Studio-tabellen in de relatiegrafiek en in lay-outs zoals u dat zou doen met andere Claris-tabellen. U kunt interactief en in real-time gegevens in de Claris Studio-tabel ophalen, toevoegen, bijwerken en verwijderen.

1. Kies Bestand > Beheren > Database.

2. In het dialoogvenster Database beheren klikt u op het tabblad Relaties op Knop Tabel toevoegen.

3. Kies in het dialoogvenster Tabel opgeven voor Gegevensbron de optie Claris Studio-gegevensbron.

Als er geen Claris Studio-gegevensbron beschikbaar is, kiest u Claris Studio-gegevensbron toevoegen (deze optie is alleen beschikbaar voor teambeheerders in het huidige team).

U ziet een lijst van de externe tabellen voor de Claris Studio-gegevensbron.

4. Selecteer de gewenste tabel en klik op OK.

De externe tabel verschijnt in de relatiegrafiek. De tabelnaam wordt cursief weergegeven. Raadpleeg Werken met de relatiegrafiek voor informatie over het koppelen aan en werken met tabellen in de relatiegrafiek.

Als u wilt controleren of een tabel in de relatiegrafiek een Claris-tabel is of afkomstig is uit een Claris Studio-gegevensbron, plaatst u de aanwijzer op de pijl in de koptekst van de tabel. U kunt eventueel een kleur toevoegen aan Claris Studio-tabellen zodat u ze gemakkelijker herkent.

Nadat u een tabel aan de relatiegrafiek hebt toegevoegd, voegt Claris Pro een lay-out met die tabelnaam toe aan het venstermenu voor lay-outs en wordt de tabel ook vermeld op het tabblad Tabellen. De tabelnaam wordt cursief weergegeven.

Velden uit de Claris Studio-tabel verschijnen op het tabblad Velden. De veldnamen worden cursief weergegeven. U kunt velden verwijderen als u niet wilt dat Claris Pro ze in uw app op maat weergeeft. Deze velden worden niet verwijderd uit het tabelschema van de Claris Studio-gegevensbron. Ze worden alleen verwijderd uit de Claris Pro-weergave van het schema van die tabel. Als u velden wilt toevoegen die zijn toegevoegd in Claris Studio, kunt u het veldschema synchroniseren. Raadpleeg Gegevens bijwerken tussen Claris- en Claris Studio-gegevensbronnen (alleen Claris Pro).

Beperkingen op het gebruik van Claris Studio-gegevensbronnen

• U kunt het schema van tabellen in een Claris Studio-gegevensbron niet wijzigen. U kunt echter wel extra velden toevoegen om berekeningen en resumébewerkingen uit te voeren met de gegevens uit Claris Studio-tabellen.

• Alle veldtypen van Claris Studio worden ondersteund, behalve bijlagen, en ze komen overeen met de volgende veldtypen van Claris Pro:

Veldtype van Claris Studio Veldtype van Claris Pro
    korte tekst tekst
    lange tekst tekst
    getal getal
    vervolgkeuzemenu tekst
    selectievakjes tekst
    enkele keuze tekst
    datum datum
    tijd tijd
    timestamp timestamp
    telefoon tekst
    adres tekst (voor elk subveld)
  • Veldopties worden niet ondersteund op het tabblad Velden van het dialoogvenster Database beheren.